Beleef èn proef de Week van de Zwinstreek

Zaterdag 22 september is de tweede editie van de Week van de Zwinstreek officieel geopend op het in aanbouw zijnde natuur- en recreatiegebied Waterdunen.
Van Damme tot Breskens en van Knokke-Heist tot Sint-Laureins staat de regio van 22 tot en met 30 september bol van toffe activiteiten.
Op de prachtige locatie van het Zeeuws Landschap, Hof Waterdunen heeft gedeputeerde Ben de Reu namens de Provincie Zeeland en directeur van het Zwin Natuurpark Ina DeWasch, namens de Provincie West-Vlaanderen samen met de bestuurders van de betrokken gemeenten het startsein gegeven voor deze week vol natuur- en cultuurgerichte activiteiten.

Tijdens de smaakmakende opening werden genodigden getrakteerd op een gastronomische ontdekkingstocht door de Zwinstreek.
In samenwerking met top chef-kok Marcin Beaufort, twintig jaar ervaring – met meer dan 16 jaar op sterrenniveau, en lokale streekproducenten uit de verschillende gemeenten in de Zwinregio, is een heerlijk Zwinreceptuur ontwikkeld.
Daarnaast namen de genodigden deel aan een natuurontbijt met streekproducten uit de gemeente Sluis en kregen zij een rondleiding over Hof Waterdunen aangeboden door de directeur van Het Zeeuws Landschap, dhr. Marten Hemminga.

De prachtige natuur, de rijke cultuurhistorie en het veelzijdige aanbod van streek- en hoeveproducten op de grens van Vlaanderen en Nederland maakt de Zwinstreek uniek.
“De goede samenwerking tussen de verschillende gemeenten en provincies in Vlaanderen en Nederland resulteert dit jaar in een gevarieerde beleefweek waarbij de unieke elementen uit de Zwinstreek centraal staan.
Een prima voorbeeld waarbij jong en oud wordt gestimuleerd om de streek te beleven”, aldus Ben de Reu.
Naast de natuur en historie krijgen ook de streekproducten uit de regio een podium tijdens de beleefweek.
Zo konden bezoekers zaterdagmiddag in Waterdunen al genieten van zilte zaligheden die hier straks geteeld gaan worden.
Het gebruik van streekproducten stimuleert de korte keten en daarmee duurzaam ondernemerschap.
“Waarom zou je een product importeren als je het ook lekker vers dichtbij kunt halen uit onze prachtige grensstreek?”, bevestigt Ina De Wasch.
“Hier liggen nog veel kansen die we gezamenlijk kunnen verzilveren.", aldus wethouder Peter Ploegaert van de gemeente Sluis.

Na de officiële opening volgt er nog een week boordevol activiteiten voor iedereen die geïnteresseerd is of nader kennis wilt maken met de Zwinstreek.
Bekijk voor meer informatie het volledige programma.