De Nationale Archeologiedagen - ook in Aardenburg, Sluis en Groede!

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober 2018 krijgen jong en oud de kans om in de bijzondere wereld van de archeologie te stappen. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open, nieuwe vondsten worden onthuld en op verschillende plaatsen in het land mag het publiek ook zelf de handen vuilmaken. Van Napoleontisch tentenkamp, WOII bunker tot Leiden Underground. Meer dan 200 organisaties laten een gevarieerd programma zien. De Nationale Archeologiedagen worden dit jaar voor de vierde keer georganiseerd.

12 oktober 2018 Aardenburg

Aardenburg is één van de interessantste archeologische vindplaatsen van Zeeland met rijke vondsten uit de middensteentijd, de Romeinse tijd, middeleeuwen en 17e/18e eeuw.
Een fraaie selectie van Romeinse en middeleeuwse vondsten is te bezichtigen in het Archeologisch Museum Aardenburg.

13.00 - 17.00 uur:
Speciale openstelling van het Archeologisch Museum, Marktstraat 18 in Aardenburg met toelichting door de beheerder:

• Tentoonstelling (Niet) Alles op één kaart. Ontwikkeling van de historische cartografie van West-Zeeuws-Vlaanderen.
    In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling geschetst van de historische cartografie aan de hand van regionale kaarten.
  • Filmvertoning De archeoloog.
  • Kinderspeurtocht Op zoek naar de Romeinen.

14.00 - 15.30 uur:
Wandeling onder leiding van stadsgids Rudy van Renterghem met als onderwerp ‘archeologische en historische locaties in Aardenburg’.
Start- en eindpunt: Archeologisch Museum.
De route gaat onder andere langs het castellumterrein, de Sint-Baafskerk, de Weststraat, de Kaaipoort en de wallen.
Onderweg wordt verteld over de oudste geschiedenis van Aardenburg, over opgravingen, vondsten en monumenten.

Aanmelden kan via awilleboordse@gemeentesluis.nl of 0117-457134.
Deelname is gratis en er is plaats voor 25 deelnemers.

13 oktober 2018 Sluis

13.30 – 15.00 uur:
Wandeling onder leiding van Henk Hendrikse, oud-beheerder van het Zeeuws Archeologisch Depot.
Het thema van de rondleiding is ‘archeologie en geschiedenis van Sluis’.

Startpunt is de locatie tegenover de begraafplaats aan de Hoogstraat in Sluis.
Het eindpunt is het Belfort.
Op een aantal punten wordt gestopt en iets verteld, bijvoorbeeld het dit jaar vernieuwde Sint-Janskerkhof.
Aanmelden kan via awilleboordse@gemeentesluis.nl of 0117-457134.
Deelname is gratis en er is plaats voor 20 deelnemers.

Na afloop kunt u op eigen gelegenheid het Belfort bezoeken met onder andere een bijzondere archeologische collectie (niet gratis).

14 oktober 2018 Groede Podium

Even buiten Groede werd in de jaren 1942-1944 als onderdeel van Atlantikwall een complex van twaalf bunkers gebouwd, Stützpunkt Groede genaamd.
Na de oorlog werden de bunkers bedekt met grond en vestigde de voormalige gemeente Groede op de locatie een hertenkamp.
Enige jaren geleden werden de bunkers uitgegraven en geïntegreerd in Groede Podium, een toeristisch en educatief belevingspark.
Groede Podium is onderwerp van een nieuw type archeologie, te weten conflictarcheologie, dat archeologisch, historisch en bouwhistorisch onderzoek doet naar resten van krijgshandelingen.

Groede Podium

• Tentoonstelling De bunkers van de Atlantikwall, foto's van Nadine Vlaminck.
    Nadine Vlaminck fotografeert bunkers aan de Nederlandse, Belgische en Franse kust.
    Ze legt deze bouwwerken vast voor de toekomst.
    De keuze voor zwart-wit, het onderwerp bunkers, kale bomen en de vaak dreigende luchten of paalhoofden aan zee, geven haar grote beelden een heel eigen uitstraling.
    De fotografe woont in Oostende en groeide op in Bredene, met een bunker op de hoek van de straat. Zo is haar interesse in deze bouwwerken begonnen.
    Inmiddels is die interesse uitgegroeid tot een project van formaat, gesteund door de Vlaamse organisatie Kusterfgoed.
  • Wandeling langs de elf bunkers van het park onder leiding van gids Ruben Keulers.
    Startpunt: hoofdgebouw van het park.
    Vandaar gaat de rondleiding langs de bunkers, die vanaf 1942 werden gebouwd als een bunkerdorp.
    Het maakte deel uit van de Atlantikwall dat gericht was tegen een geallieerde invasie van het door de Duisters bezette Europa.
    Tot het dorp behoorden manschappenbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, een hospitaalbunker enzovoort. Ieder met zijn eigen kenmerken en vaak nog originele opschriften.
    Groede Podium is een vestingbouwkundig object dat onderzocht wordt door een nieuwe vorm van archeologie, de conflictarcheologie.
    Aanmelden kan via lecluyze@wlbzeeland.nl.

Meer informatie: www.archeologiedagen.nl.